Researchers Night 2013 Athens » Researcher's night 2007

 

“Planet Time” - Researchers Against Degrading Environment (Ερευνητές ενάντια στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος)

 

 

Το πρόγραμμα “Planet Time” – RADE αποτελούσε  έναν από τους κρίκους του προγράμματος ‘Researchers’ Night 2007’, μιας αλυσίδας εκδηλώσεων διαφόρων επιστημονικών πεδίων που έλαβαν χώρα σε όλη την Ευρώπη στις 28 Σεπτεμβρίου 2007 με σκοπό την επαφή ερευνητών και κοινωνίας. Ήταν η  τρίτη συνεχής χρονιά που σε διάφορες χώρες και πόλεις της Ευρώπης επιχειρούταν  να εδραιωθεί αυτή η όχι και τόσο συνηθισμένη επαφή.

 

Το Εργαστήριο Χημείας Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Αθηνών και ο Σύλλογος Ελλήνων Ωκεανογράφων ήταν οι φορείς υπεύθυνοι για την εφαρμογή του προγράμματος, έχοντας την υποστήριξη του Δήμου Ελευσίνας, εφόσον η περιοχή που είχε επιλεχθεί για τη διοργάνωση του “Planet Time”-RADE ήταν αυτή της Ελευσίνας - περιοχή πρόσφορη λόγω των περιβαλλοντικών πιέσεων που υφίσταται αλλά και της επιθυμίας των κατοίκων να δραστηριοποιηθούν στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος.

 

Η ανοιχτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου, τοποθεσία ιδανική αφού ένας πρώην βιομηχανικός χώρος λειτούργησε ως κέντρο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Με σημείο συνάντησης λοιπόν το Παλαιό Ελαιουργείο εκατοντάδες παιδιά, μαθητές, γονείς, αλλά και μεγαλύτεροι ήρθαν σε επαφή με ερευνητές, με σκοπό να ενημερωθούν και να διασκεδάσουν. Μέρος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στην πόλη της Ελευσίνας και την πορεία της στο χρόνο. Έτσι προβάλλονταν το ντοκιμαντέρ ‘Αγέλαστος Πέτρα’ του Φίλιππου Κουτσαφτή και εκτέθηκε φωτογραφικό υλικό του Β. Τσάκου από το αρχείο του Πνευματικού Κέντρου. 

 

Η βραδιά περιελάμβανε μια σειρά δραστηριοτήτων ενημερωτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα που απευθυνόταν σε καλεσμένους κάθε ηλικίας. Οι παρευρισκόμενοι συμμετείχαν σε παιχνίδια, πειράματα και κουίζ των οποίων κεντρικό θέμα ήταν η συνειδητοποίηση κεντρικών περιβαλλοντικών προβλημάτων όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η αλόγιστη κατανάλωση νερού, ο τεράστιος όγκος απορριμμάτων, η καταστροφή των δασών η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ρύπανση του νερού, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η μείωση του όγκου των απορριμμάτων, αλλά και τα μέτρα  αντιμετώπισής και προστασίας που μπορούν να ληφθούν συλλογικά και ατομικά.

 

Το “Planet Time” – RADE ήταν μια πραγματικά επιτυχημένη πρωτοβουλία που επεδίωξε και κατάφερε να συμβάλλει με έναν πρωτότυπο τρόπο στην ανάπτυξη ουσιαστικότερων  σχέσεων μεταξύ ερευνητών και κοινωνίας, καθώς και στην ενημέρωση των πολιτών σε πολλαπλά επιστημονικά πεδία.